A legjobb borvidékek és borászatok Európában

Az utazás mindig több, mint egyszerűen csak egy célállomásra való eljutás. Az igazi élmény abban rejlik, hogy felfedezzük egy-egy új terület kultúráját, gasztronómiai különlegességeit és persze helyi borászatok kínálatát. Európa tele van lenyűgöző borvidékekkel és izgalmas borkészítő vállalkozásokkal, amelyek mindent képesek megadni annak, aki hajlandó eltérni a megszokott turistaútvonalaktól. Íme néhány olyan hely, amit mindenképpen érdemes felfedezni a következő utazás során.

1. Penedès, Spanyolország

A Penedès borvidéke a szívbe markolóan gyönyörű tájáról híres, amely azonnal elvarázsol bárkit, aki csak beteszi oda a lábát. Ez az egyik legjelentősebb és legnagyobb spanyol borvidék, ahol lenyűgöző borkészítő vállalkozások sora található. A helyi szőlők a mediterrán éghajlat és a hegyek közelsége miatt tökéletesen érik, így a borászatok rendkívül minőségi és kiegyensúlyozott borokat készítenek.

A bortúrázóknak mindenképpen érdemes felkeresni a Torres birtokot, amely a régió egyik legismertebb neve. Itt különleges borkóstoló programokon vehetünk részt, valamint megismerhetjük a birtok történelmét és a legmodernebb technológiákat alkalmazó borkészítési folyamatot.
Booking.com

2. La Rioja, Spanyolország

A Spanyol bor az életérzés jelképe, és senki sem helyettesítheti a la riojai bort. La Rioja stílusa és minősége az egész világon elismert, és az itt található borászatok kínálata kifogyhatatlan. Az itteni szőlők a Tempranillo és Garnacha fajtákra fókuszálnak, amelyek lenyűgöző, gazdag és intenzív borokat eredményeznek.

Az utazók itt semmiképpen sem hagyhatják ki a világhírű Marques de Riscal bort. Egyedülálló építészeti stílusa kiemeli a birtokot a környezetéből, és a borkóstoló programok magukra ragadják az embert, amelyek során felfedezhetjük a birtokot és a hosszú évszázadok alatt kialakult hagyományokat.
Booking.com

3. Burgundia, Franciaország

Burgundia, a könnyű és elegáns borok földje, ahol a szőlőművészet több, mint egy egyszerű mesterség. Ez a régió Európa egyik legismertebb borvidéke, amely nemcsak kitűnő borairól híres, hanem gyönyörű tájaival is elbűvöl.

Az itteni borászok főként a Chardonnay és a Pinot Noir fajtákkal dolgoznak, amelyekből elképesztően gazdag és komplex borokat készítenek. A kötelező látogatások közé tartozik a Beaune-ban található Domaine Romanée-Conti is, ahol a világ egyik legdrágább bora készül. Egy itt eltöltött délelőtt után a legmakacsabb borkóstolók is elismerik majd, hogy a bor minden elvárásukat felülmúlta.
Booking.com

4. Toscana, Olaszország

Az olasz borok szenvedélyes, és a Toszkánában található borászatok ezt a szenvedélyt hordozzák magukban. A Chianti és a Brunello di Montalcino neve pedig már önmagában is képes felszítani a borturisták érdeklődését.

A Toscana lenyűgöző tájáról nem is beszélve. A híres Chianti borvidéken sétálgatva felfedezhetjük a gyönyörű dombokat, szép ciprusfákat és a középkori borospincék titokzatos világát. A bortúra során mindenképpen érdemes ellátogatni a Montalcino-ba, hogy megkóstoljuk a Brunello di Montalcino nevű bort, amelyet egyedülálló stílusa és ízvilága miatt az olaszok büszkén neveznek a királyok bora.
Booking.com

5. Douro-völgy, Portugália

A Douro-völgy a világ egyik legszebb borvidéke, amelyet mindenkinek látnia kell legalább egyszer az életében. Egyben az egyetlen hely, ahol a portói borokát készítik, amelyek híre az egész világon elterjedt.

A völgy domborzata és a folyó sétahajózás közben gazdag történelmi látnivalókat kínál. Az itteni borkészítő vállalkozások kiemelkedő minőségű, édes és érett portói borokat gyártanak, amelyek mestermunkák egyedülálló kóstolási élményt nyújtanak.

Ahogy ígértük, Európa tele van olyan lenyűgöző borvidékekkel és borászatokkal, amelyeket mindenképpen érdemes felfedezni. Akár Spanyolország gyönyörű tájain barangolva, akár egy pohár portói bort kortyolgatva a Douro-völgyben, az utazás soha nem lesz ugyanaz a terület, amikor a helyi bort kóstoljuk.
Booking.com

Ez is érdekelhet

A maldív szigetek 10 legszebb  strandja

A maldív szigetek 10 legszebb strandja

A Maldív-szigetek az Indiai-óceánban található gyönyörű szigetek egy csoportja, amelyek minden évben milliókat ihletnek és vonzanak a világ minden tájáról érkező turistákat

A kanári szigetek 10 legszebb tengerpartja

A kanári szigetek 10 legszebb tengerpartja

A Kanári-szigetek vulkáni eredetű tájai, csodálatos óceáni panorámái és kiváló időjárása miatt egyre népszerűbb célpont lett az utazási vágyakat dédelgető turisták körében